:: UTAMA :: PROGRAM :: GAMBAR :: TANYA USTAZ :: PENDAFTARAN QURBAN :: HUBUNGI KAMI ::

Wednesday, September 8, 2010

Qurban Kemboja - 2013

Assalamualaikum wbt.
muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah,
DIJEMPUT UNTUK SAMA-SAMA MENYERTAI IBADAH QURBAN @ AQIQAH BERSAMA UST. HALIM DI KEMBOJA PADA HARI RAYA QURBAN 2013
PENYERTAAN IBADAH QURBAN @ AQIQAH:
 
1 BAHAGIAN - RM 280.00 (Lembu)
1 EKOR KAMBING - RM 600.00 (Seekor)
Wakaf Perigi Pum - RM 1,600 (sebuah)
Sumbangan Fakir Miskin/Anak Yatim Kemboja

Untuk keterangan/pendaftaran hubungi/sms/fb:

ISRAA IQ THERAPY (001863615-U)
579A, Kg. Chubadak, Sentul Pasar
51000 Kuala Lumpur, Malaysia

email: jejakdakwah@gmail.com
fb:  Ustaz Halim Zakaria

hp: 012-6625681

atau Bank-in bayaran penyertaan anda
( no. Acc. CIMB ISLAMIC: 14300000669102 )
atas nama ISRAA IQ THERAPYMENGAPA PERLU ADAKAN KORBAN DI KEMBOJA

  • Kemboja adalah sebuah Negara yang kecil dan miskin. Kebanyakan rakyatnya buta huruf dan hanya bergantung kepada pertanian sebagai sumber pendapatan.

  • Semasa era rejim komunis Khmer Rouge yang dipimpin oleh Pol Pot, kira-kira 90,000 penduduk Islam yang terdiri dari masyarakat Cham atau Melayu-Champa dibunuh.

  • Kini, masyarakat Melayu Champa merupakan kaum minoriti dengan bilangan penduduknya dianggarkan 500,000 daripada 13 juta rakyat Kemboja.

  • Sehingga kini, Umat Islam Kemboja masih dibelenggu kemiskinan dengan tahap pendidikan yang rendah. Mereka kini menghuni di 458 perkampungan Islam di seluruh Kemboja.

  • Justeru, menerusi pgoram ibadah korban ini, ia dapat membantu meningkatkan ekonomi masyarakat Islam Kemboja. Ini dilakukan menerusi pembelian lembu-lembu yang dibela masyarakat Islam Champa untuk dijadikan korban dan sekaligus dapat membantu membangunkan ekonomi mereka yang terlalu daif. Dari kanan Ustaz Khairul Anuar Setiausaha Persatuan Ulama Malaysia WP (PUM WP) sedang menyampaikan sumbangan.


  • Sebagai golongan yang miskin, masyarakat Islam Champa tidak mampu membeli daging unuk dimakan kerana harganya yang mahal. Justeru, agihan korban itu memberi mereka peluang untuk menikmati hidangan daging. Dari kiri Dr Ariffin, Mantan Presiden Angkatan Belia Islam Thailand YMAT bersama rakan-rakan dari Thailand melawat keluarga Islam Kemboja. Dr Ariffin juga seorang doktor pakar bedah di Hospital Besar Yala Thailand, juga terlibat dalam kumpulan badan sukarelawan doktor-doktor Islam Thailand yang cukup aktif.

1 comment:

  1. Pihak saya tiga beranak teringin hendak bersama rombongan ustz ke kemboja pada tahun depan.

    ReplyDelete